Szabó pincészet
obiteljski podrum SABO II
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mađarsko prezime Szabó prvi put se spominje 1633. Potječe, vjerojatno, iz razdoblja kada su prezimena davali po struci. Szabó u prijevodu znači «krojač». Pisani podatci o obitelji potječu iz 1810. godine. Od 1833. vodi se dnevnik koji je pisan na staromađarskom jeziku. U ovom su dnevniku pisali o selu i svakodnevnom životu.
Članovi obitelji Sabo vlasnici su tvrtke «Saboprodukt», osnovane 1998. godine, koja se bavi ratarstvom i podrumarstvom.
Do 60-ih godina obrađivalo se konjima poljoprivredno zemljište, kasnije se postepeno mehaniziralo gospodarstvo kupovinom strojeva sve do današnjih dana s najmodernijom tehnikom. Obitelj Sabo, osim vlastite zemlje koju je kupila i dobila u povrat, u zakupu ima privatno poljoprivredno zemljište od čak 133 vlasnika iz četiri sela.
2009. godine dobili su od osječke šećerane zlatnu plaketu kao najveći i najbolji proizvođači šećerne repe.
Imaju i cca. 4 hektara vinograda. Od bijelih sorata: bijeli pinot, graševinu i sauvignon; a od crnih: merlot, cabernet sauvignon i frankovku. Za kvalitetu svojih proizvoda niže brojna priznanja i medalje. Prvu zlatnu medalju dobili su 1979. godine na prvoj izložbi vina u Baranji. Od tada su se nizale brojne srebrne medalje sve do 2008., kada su na međunarodnom natjecanju vinara u mađarskom Villányu za frankovku osvojili zlato. 2009. ponovila se povijest: ponovo su dobili zlato, isto kao i 2010. kad su u Pečuhu (Mađarska) osvoji jedno veliko zlato i jedno "obično" zlato.
U njihovom se podrumu kriju:
- bijelo vino: bijeli pinot, sivi pinot, graševina, sauvignon blanc
- rosé (merlot, cabernet sauvignon)
- rosé (merlot, cabernet sauvignon)
- crno vino: merlot, cabernet sauvignon, frankovka
- cuvée
- cuvée
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
A Szabó nevet először 1633-ban említik. Valószínűleg abból az időből ered, amikor a vezetékneveket foglalkozásuk alapján adták (tehát: szabók voltak). Az első írásos adat 1810-ből származik. 1833-tól pedig egy naplót vezettek, mely régi magyar nyelven íródott. Ebben a naplóban leginkább a faluban történő dolgokról írtak.
A Szabó család a «Saboprodukt» (olvasd: Szabóprodukt; jelentése: Szabó-termék) vállalat tulajdonosa, melyet 1998-ban alapítottak meg. Főleg földműveléssel és pincészettel (borászattal) foglalkoznak.
A 60-as évekig lovakkal művelték földjeiket, később fokozatosan áttértek a modern technikára. Ma már a legkorszerűbb gépeket alkalmazzák. Saját földjeiken kívül, melyeket úgy vásároltak meg illetve kaptak vissza az államtól, még 133 család földjeit művelik négy különböző faluban. 2009-ben az eszéki cukorgyár nekik ítélte oda A legnagyobb és a legjobb cukorrépa-termelő – díjat.
Kb. 4 hetár szőlejük van. A fehér fajták közül: szürkebarát, olaszrizling és sauvignon; a vörös közül: merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos. Termékeik jó minőségét bizonyítja számos elismerés és díj. Az első aranyérmet 1979-ben nyerték az első baranyai borkiállításon. Azóta jó pár ezüstéremmel gazdagodtak egészen 2008-ig, amikor is Villányban egy nemzetközi borversenyen a kékfrankosukért aranyérmet kaptak. 2009-ben megismételte magát a történelem: újra aranyérmesek lettek ugyanúgy, mint 2010-ben, amikor Pécsett vehették át az nagy aranyat és a "sima" aranyat.
Pincéjükben a következő borfajták találhatók meg:
- fehér: burgundi, szürkebarát, olaszrizling, sauvignon blanc
- rosé (merlot, cabernet sauvignon)
- rosé (merlot, cabernet sauvignon)
- vörös: merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos
- cuvée