Tuesday, August 17, 2010

reaaa az újságban, reaaa u novinama (interview)

"
Szabó Andrea művészi hajlamával nem jelent kakukktojást családjában, a rokonok között is vannak művészi vénával megáldottak. A szűkebb család kezdetben nem igazán vette komolyan a fényképezés iránti szerelmet, azt gondolták, előbb-utóbb kinövi. Andrea azt mondja, a fényképezőgép megörökíti azokat a pillanatokat, amelyek idővel emlékké válnak. Sajnos a mai virtuális világ következtében kiszorultak a kézbe vehető fényképek, éppen ezért hálás szüleinek a rengeteg megőrzött gyermekkori fényképért, amelyeknek köszönhetően egyes emlékek maradandóvá váltak. Talán ez is motiválta, hogy azt a csodálatos átmeneti állapotot megörökítse, amire felnőtt korában alig emlékszik valaki: a gyermekkor káprázatos és gondtalan világát.
Számos elismerés

Andrea a gimnáziumi években kezdett el fotózással foglalkozni. Képei több csoportos kiállításon voltak megtekinthetők. Az első ilyen 2007-ben volt Eszéken, az S.Co. bárban, melynek a félelem volt a témája. A másodikra szintén ott került sor, ez "Rockfényképek kiállítása - DORF 2009" címen futott. Idén két kiállításon szerepeltek a képei: Nagybodolyán és Újbezdánban, valamint az eszéki bölcsészettudományi karon. Néhány díjat is sikerült "begyűjtenie", az egyik ilyen a legismertebb horvát fotómagazin, a "DigitalFoto" által adományozott. Ennek az étel és az ital volt a témája, a nyertes kép tavaly Zágráb utcáin is látható volt. A másik első helyezést pedig a fotke.hr weboldal által meghirdetett versenyen érte el. Az említetteken kívül másutt is megméretteti magát. Több felkérésnek is eleget kell tennie, ami azt bizonyítja, hogy elismerik a munkáját. Egyelőre azonban tanulmányaira kell koncentrálnia, őszre másodéves lesz az eszéki közgazdasági főiskolán.

A gyermek mint megörökítendő téma egészen a közelmúltig nem szerepelt Andrea "repertoárjában", amikor is egyik kedves ismerőse kérésének eleget téve készített néhány fotót annak gyermekeiről, amelyek rendkívül jól sikerültek.
- Mivel gyerekeket fotózni egészen más, mint például egy tárgyat vagy koncertet, laikusként érdekelt, hogy egy fotós mivel magyarázza azt, hogy annyira magával ragadó tud lenni a gyermekek megörökítése. Egy gyereknek nem lehet azt mondani, maradj ott és mosolyogj, a helyzetet a spontaneitás jellemzi. Soha nem lehet előre tudni, mi fog történni, minden gyerek más, és éppen ettől különleges.
A képek aztán elkészülnek, a szülők gyönyörködnek bennük, a fotóalanyok pedig majd évek múltával teszik bizonyára ugyanezt - mondja Andrea. A képek láttán más családok is felkérték a fiatal fotóst, hogy örökítse meg csemetéjük első éveit. Andrea pedig beleszeretett a témába, hiszen a gyermekkort megörökíteni egyszerre kihívás és gyönyörű feladat is.
- LJ. MOLNÁR Mónika
"

köszönöm szépen! :)

eredeti cikk (teljes):
http://www.huncro.hr/magyarsagunk.php#andrea

No comments:

Post a Comment